Увійти у B2B портал
Зв'яжіться з нами:
+38(044) 520-53-33
Назад

Що означає кількість мегапікселів та роздільна здатність

12 Червня, 2017

 

Роздільна здатність камери відеоспостереження визначається кількістю пікселів її матриці, а аналогових відеокамер вона вказується в ТВЛ (телевізійних лініях). Ця величина визначається за допомогою значення чергуються чорно-білих смуг, скільки відеокамера може відтворити по вертикалі або горизонталі.

   Умовно АНАЛОГОВІ КАМЕРИ можна поділити на пристрої стандартного (380-420 ТВЛ, що відповідає приблизно 500 пікселів по горизонталі) та високого (560-600 ТВЛ - близько 750 пікселів) дозволу. Зараз виробляються відеокамери з роздільною здатністю близько 1000 ТВЛ.

   Роздільна здатність IP КАМЕР визначається як добуток кількості пікселів по горизонталі та вертикалі матриці. Вимірюється воно у мегапікселях.

   Мегапіксель (мегапіксел, Мп, англ. megapixel) - один мільйон (1 000 000) пікселів, що формують зображення. У мегапікселях вимірюється одна з важливих характеристик цифрового фотопарапарата - роздільна здатність матриці. Також в мегапікселях вимірюють розмір створеного або відсканованого зображення, щоб співвіднести його розмір відомого знімка.

pict2

Що таке Мегапікселі?

Мегапікселі – не найголовніше у знімку чи фотоапараті. Важливим є те, як формується кожен піксель. У випадку цифрового фотоапарата фізичний розмір матриці відіграє ключову роль: чим він менший при однаковій кількості мегапікселів, тим «шумнішим» буде знімок.

Що таке Роздільна здатність?

  Роздільна здатність - величина, що визначає кількість точок (елементів растрового зображення) на одиницю площі (або одиницю довжини). Термін зазвичай застосовується до зображень у цифровій формі, хоча його можна застосувати, наприклад, для опису рівня грануляції фотоплівки, фотопаперу або іншого фізичного носія. Більш висока роздільна здатність (більше елементів) типово забезпечує більш точні уявлення оригіналу. Інший важливою характеристикою зображення є розрядність палітри кольорів.

pict3

       

 

Крім того, в області аматорських фотоапаратів дозвіл, що постійно зростає, не викликає зростання і без того малого фізичного розміру світлочутливої ​​матриці. Це призводить до сильного підвищення шумів на знімках. Програмне забезпечення «мильниць» пригнічує шуми, що, в свою чергу, призводить до «замиленості» знімка. Під час перегляду такого знімка в масштабі 100% якість знімка дуже низька. Нечіткість та «замиленість» дещо послаблюються при зменшенні масштабу перегляду (або друку). При цьому втрачається необхідність у великій кількості мегапікселів. До того ж різні матриці, побудовані за одним і тим же принципом, мають різні недоліки. Також сучасні сканери при максимальній роздільній здатності за роздільною здатністю сильно перевершують пару «плівка-об'єктив» і відскановані при високій роздільній здатності кадри не матимуть очікуваної кількості деталей.

   Таким чином, кількість мегапікселів не є основним показником якості апарату.

pict4

Друк фотографій

    Від кількості мегапікселів залежить розмір і розподільча здатність фотографій.

pict 5

Якщо нехтувати розміром фотографій і друкувати маленькі фотографії на великому папері, то зображення буде менш різким і на контрастних межах буде помітна ступінчастість.

   При друку до формату 15×20 для бездоганної різкості потрібна якість друку 300 ppi (для знімка 10×15 (4×6 дюймів) це 1200×1800 пікселів). На форматі А4 вже не потрібно такого дозволу, оскільки знімок буде розглядатися з великої відстані.

Який стосується дозвіл, для фільмів і кінематографа (інформація для любителів знімати відео на камери Hikvision)

   На відміну від позначення роздільна здатність у телебаченні, що відштовхується від кількості рядків і, відповідно, кількості елементів зображення по вертикалі, у кінематографі роздільна здатність відраховується по довгій стороні кадру.

pic5

Такий принцип обраний через те, що у цифровому кіно, на відміну від телебачення високої чіткості, існують різні стандарти співвідношення сторін екрану. У цьому випадку зручно відштовхуватися від горизонтальної роздільної здатності, яка залишається постійною, в той час, як вертикальна змінюється відповідно до висоти кадру. Роздільній здатності 4K відповідає кілька різних розмірів зображення в пікселях.

pict6

 

Вам може сподобатись
2 Червня, 2023
Кероване рішення Hikvision Time & Attendance Managed Solution для легкого керування відвідуваністю за допомогою основних функцій контролю доступу.
Читати
9 Лютого, 2023
Клієнт-серверне ПЗ для ваших систем.
Читати